Introducing ADDAC501 Complex Random

New Interfaces for Analog Synthesizers.

Moderators: Kent, infradead, __ag

User avatar
Nuuj
A$$ Wiggler
Posts: 2166
Joined: Thu Jul 16, 2009 2:55 pm
Location: Rochester, NY USA

Post by Nuuj » Tue Jan 17, 2012 8:43 pm

Any way to mod this to get a clock output?
I've been using a slope detector, but I'd gladly give up one of my random gates for a clock output.
https://rnuuja.bandcamp.com/album/this- ... oepuss-phd
https://soundcloud.com/r-nuuja
http://www.facebook.com/are.nuuja
http://rnuuja.tumblr.com/

vqlk: "...so seriously - this a forum dedicated to discussing each other's really lame and un-extreme modular synths??!"

User avatar
__ag
Wiggling with Experience
Posts: 287
Joined: Thu Feb 18, 2010 5:17 pm
Location: Portugal

Post by __ag » Mon Jan 30, 2012 2:48 pm

Hello Nuuj,

this could be arranged if i'd sent you a custom firmware IC that you could replace in your module.
please send me a private message if you wish to proceed!

all the very best
andre

User avatar
Nuuj
A$$ Wiggler
Posts: 2166
Joined: Thu Jul 16, 2009 2:55 pm
Location: Rochester, NY USA

Post by Nuuj » Tue Sep 04, 2012 7:43 pm

Got my new chip today, thanks.
While installing, I noticed a bunch of jumpers.
What do they do?
https://rnuuja.bandcamp.com/album/this- ... oepuss-phd
https://soundcloud.com/r-nuuja
http://www.facebook.com/are.nuuja
http://rnuuja.tumblr.com/

vqlk: "...so seriously - this a forum dedicated to discussing each other's really lame and un-extreme modular synths??!"

User avatar
LNR
Common Wiggler
Posts: 66
Joined: Thu Aug 30, 2012 10:23 am
Location: Greece

Post by LNR » Thu Jul 25, 2013 5:09 am

Oh,this is pure happiness!
O u r b o d y i s a t a n k o f e n d l e s s l s d

wmbb
Common Wiggler
Posts: 168
Joined: Mon Apr 15, 2013 1:53 pm
Location: Louisiana

Post by wmbb » Thu Oct 31, 2013 6:21 pm

Looks Great.

I like the idea of having 3 outputs and understand that the voltage and frequency parameters for each of them are independent , but I do not understand the process by which they are independent.

I mean, the video makes it clear how the knobs and cvs act together to create a SINGLE output, but I do not see how the other two outs are derived from them. Where do these other 2 outputs come from?

Thanks

User avatar
ADDAC System
Common Wiggler
Posts: 219
Joined: Sun Oct 06, 2013 12:39 pm
Location: Lisbon, Portugal
Contact:

Post by ADDAC System » Fri Nov 01, 2013 7:15 pm

wmbb wrote:Looks Great.

I like the idea of having 3 outputs and understand that the voltage and frequency parameters for each of them are independent , but I do not understand the process by which they are independent.

I mean, the video makes it clear how the knobs and cvs act together to create a SINGLE output, but I do not see how the other two outs are derived from them. Where do these other 2 outputs come from?

Thanks

The process is the same for the three outputs. The module randomises a different value for each channel between the Min and Max value set on the knobs.

Let's say you set the Min voltage to 0Volts and Max voltage to 5Volts. Channel one randomises 3Volts, channel two randomises 4.7Volts and channel three randomises 1.7Volts and so on.

hope this helps,
ADDAC TEAM
Questions? Assistance? Hit me up via PM or send us an email!

ADDAC System | [www.addacsystem.com]

User avatar
Paranormal Patroler
Super Deluxe Wiggler
Posts: 10670
Joined: Tue Aug 30, 2011 3:40 pm
Location: the Terminal beach

Post by Paranormal Patroler » Sat Nov 02, 2013 12:29 pm

Hey, can we have some more info on the frequency input? The switches aren't labelled in the best possible way.
All rights reserved; all wrongs reversed.

User avatar
ADDAC System
Common Wiggler
Posts: 219
Joined: Sun Oct 06, 2013 12:39 pm
Location: Lisbon, Portugal
Contact:

Post by ADDAC System » Thu Nov 07, 2013 9:15 pm

hi!

So, about the frequency input,
If the module is on internal clock mode, the clock is related to the MIN and MAX knobs/cv's.
If you flip the switch to external clock mode you can clock it with an external gate, LFO, sequencer etc. In manual mode you can clock it by hand, on this mode MIN knob acts as a manual gate, from center to left is LOW (Gate OFF) and from center to right is HIGH (Gate ON).
On External clock mode the MAX knob/cv acts as a gate delay.

Hope this helped :tu:

All the best,
ADDAC Team
Questions? Assistance? Hit me up via PM or send us an email!

ADDAC System | [www.addacsystem.com]

arnoux
Super Deluxe Wiggler
Posts: 2038
Joined: Sun Oct 02, 2011 9:53 am
Location: Lisbon

Post by arnoux » Wed May 21, 2014 2:26 am

Hi there!

I've got a silly question: can you program a voltage distribution like the Doepfer A-149 n+1 output? Just to let it play say just two different octaves?

Thanks in advance!

User avatar
ADDAC System
Common Wiggler
Posts: 219
Joined: Sun Oct 06, 2013 12:39 pm
Location: Lisbon, Portugal
Contact:

Post by ADDAC System » Wed May 21, 2014 6:34 pm

Hi Arnoux

I'm not very familiar with the A-149, but i would say this is possible.

All the best,
ADDAC Team
Questions? Assistance? Hit me up via PM or send us an email!

ADDAC System | [www.addacsystem.com]

22tape
Ultra Wiggler
Posts: 939
Joined: Mon Jul 07, 2008 1:59 pm
Location: Yer mammy's dusty vibraphone

Post by 22tape » Sat Mar 03, 2018 12:14 am

Digging this one up.

When the 501 is being synced externally, do the gates on the expander also sync?

User avatar
Summa
Super Deluxe Wiggler
Posts: 2737
Joined: Fri Feb 01, 2013 6:52 am
Location: Sweden

Post by Summa » Sat Mar 03, 2018 1:41 pm

22tape wrote:Digging this one up.

When the 501 is being synced externally, do the gates on the expander also sync?

Yes

22tape
Ultra Wiggler
Posts: 939
Joined: Mon Jul 07, 2008 1:59 pm
Location: Yer mammy's dusty vibraphone

Post by 22tape » Sat Mar 03, 2018 10:24 pm

Summa wrote:
22tape wrote:Digging this one up.

When the 501 is being synced externally, do the gates on the expander also sync?

Yes
Great, thanks!

22tape
Ultra Wiggler
Posts: 939
Joined: Mon Jul 07, 2008 1:59 pm
Location: Yer mammy's dusty vibraphone

Post by 22tape » Sat Mar 03, 2018 10:40 pm

oh also--

when synced, do the four outs only send random voltages on every clock pulse? Or do they constantly send voltages, and the clock pulse acts as a reset of sorts to keep it in time or?

thanks!

User avatar
Summa
Super Deluxe Wiggler
Posts: 2737
Joined: Fri Feb 01, 2013 6:52 am
Location: Sweden

Post by Summa » Sun Mar 04, 2018 5:51 am

22tape wrote:oh also--

when synced, do the four outs only send random voltages on every clock pulse? Or do they constantly send voltages, and the clock pulse acts as a reset of sorts to keep it in time or?

thanks!
If the clock stops the random output is on hold, very cool way of doing rhythms with sequenced melodies that follows the same clock.

22tape
Ultra Wiggler
Posts: 939
Joined: Mon Jul 07, 2008 1:59 pm
Location: Yer mammy's dusty vibraphone

Post by 22tape » Sun Mar 04, 2018 5:33 pm

Summa wrote:
22tape wrote:oh also--

when synced, do the four outs only send random voltages on every clock pulse? Or do they constantly send voltages, and the clock pulse acts as a reset of sorts to keep it in time or?

thanks!
If the clock stops the random output is on hold, very cool way of doing rhythms with sequenced melodies that follows the same clock.
:party:

thanks!

User avatar
TheBoraxKid
Learning to Wiggle
Posts: 7
Joined: Fri Mar 30, 2018 4:22 am
Location: Infected American-bacterial colonies

Post by TheBoraxKid » Sun Dec 16, 2018 3:10 pm

Are the complex random modules still being produced??? I ask as I'd really like to acquire one for my system, and can't find any stocked on web retailer sites lately...Thanks

User avatar
lisa
Super Deluxe Wiggler
Posts: 4134
Joined: Fri Jun 02, 2017 7:00 am
Location: Lidingö

Post by lisa » Sun Dec 16, 2018 3:19 pm

They seem to mostly sell directly. Not much in stock at any retailers. http://www.addacsystem.com/order
Icy and melodic braindance/IDM winter track. ❄️


User avatar
TheBoraxKid
Learning to Wiggle
Posts: 7
Joined: Fri Mar 30, 2018 4:22 am
Location: Infected American-bacterial colonies

Post by TheBoraxKid » Sun Dec 16, 2018 5:44 pm

lisa wrote:They seem to mostly sell directly. Not much in stock at any retailers. http://www.addacsystem.com/order
Thank you, Lisa...I considered that several months ago, but their website was down, maybe hacked at that time, so I was assuming they'd either gone belly-up, or bugged-out. Seems the site is renewed and revised. Lovely!!!

User avatar
Summa
Super Deluxe Wiggler
Posts: 2737
Joined: Fri Feb 01, 2013 6:52 am
Location: Sweden

Post by Summa » Mon Dec 17, 2018 2:27 am

TheBoraxKid wrote:
lisa wrote:They seem to mostly sell directly. Not much in stock at any retailers. http://www.addacsystem.com/order
Thank you, Lisa...I considered that several months ago, but their website was down, maybe hacked at that time, so I was assuming they'd either gone belly-up, or bugged-out. Seems the site is renewed and revised. Lovely!!!
If you're in the US the reseller is http://www.analoguehaven.com/addacsystem/

Post Reply

Return to “ADDAC System”