uT_u 8HP micro Temps Utile build

From circuitbending to homebrew stompboxes & synths, keep the DIY spirit alive!

Moderators: Kent, luketeaford, Joe.

User avatar
mutronic
Common Wiggler
Posts: 227
Joined: Thu Sep 08, 2016 2:26 pm

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by mutronic » Sat Feb 20, 2021 11:51 pm

after flashing it in teensyduino it doesn't seem to make a difference so I'm back to square one

bawbag
Common Wiggler
Posts: 80
Joined: Thu Jul 18, 2019 1:29 am

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by bawbag » Sun Feb 21, 2021 1:56 am

Have you tested it with a different PSU?

User avatar
mutronic
Common Wiggler
Posts: 227
Joined: Thu Sep 08, 2016 2:26 pm

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by mutronic » Sun Feb 21, 2021 2:42 am

I'm positive the PSU works because I'm using a mantis case that houses all my other modules that turn on when I turn on the case. I tried a different module power cable aswell and that didn't work.

User avatar
mutronic
Common Wiggler
Posts: 227
Joined: Thu Sep 08, 2016 2:26 pm

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by mutronic » Sun Feb 21, 2021 5:21 pm

OK I get power with the micro usb plugged in, but not with the Mantis case psu. Also the ADP gets really hot.

User avatar
Altitude909
Super Deluxe Wiggler
Posts: 3623
Joined: Wed Aug 24, 2011 5:13 pm
Location: Meesheegan

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by Altitude909 » Sun Feb 21, 2021 6:47 pm

mutronic wrote:
Sun Feb 21, 2021 5:21 pm
..Also the ADP gets really hot.
3v3A power rail short. Check your opamp orientation

User avatar
mutronic
Common Wiggler
Posts: 227
Joined: Thu Sep 08, 2016 2:26 pm

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by mutronic » Sun Feb 21, 2021 8:17 pm

Op amps are oriented correctly. With the PSU plugged in I get 11v on all the op amps vcc+-.

User avatar
Altitude909
Super Deluxe Wiggler
Posts: 3623
Joined: Wed Aug 24, 2011 5:13 pm
Location: Meesheegan

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by Altitude909 » Sun Feb 21, 2021 8:38 pm

mutronic wrote:
Sun Feb 21, 2021 8:17 pm
Op amps are oriented correctly. With the PSU plugged in I get 11v on all the op amps vcc+-.
thats wrong. U5 and U10 are 6002s, they should on 3V3A, not VCC

User avatar
mutronic
Common Wiggler
Posts: 227
Joined: Thu Sep 08, 2016 2:26 pm

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by mutronic » Sun Feb 21, 2021 9:20 pm

Altitude909 wrote:
Sun Feb 21, 2021 8:38 pm
mutronic wrote:
Sun Feb 21, 2021 8:17 pm
Op amps are oriented correctly. With the PSU plugged in I get 11v on all the op amps vcc+-.
thats wrong. U5 and U10 are 6002s, they should on 3V3A, not VCC
ah I thought you were referring to the T072s

User avatar
mutronic
Common Wiggler
Posts: 227
Joined: Thu Sep 08, 2016 2:26 pm

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by mutronic » Sun Feb 21, 2021 10:40 pm

Alright so with the micro usb powered in I get around 4.3v on the ADP and 6002s. With the PSU I get 1.3v or so across the board.

User avatar
mutronic
Common Wiggler
Posts: 227
Joined: Thu Sep 08, 2016 2:26 pm

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by mutronic » Sun Feb 21, 2021 11:09 pm

Also, U6 gets 10.3v on pin 2, and 5.5v on pin 3 which seems like a lot

User avatar
mutronic
Common Wiggler
Posts: 227
Joined: Thu Sep 08, 2016 2:26 pm

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by mutronic » Mon Feb 22, 2021 4:31 pm

Something I've realized after going through this thing is I've been using an LD1117DT50CTR instead of an LM1117DTX-5.0/NOPB for the voltage regulator. Does it matter that much what kind of 1117 it is?


*EDIT* after going through my past orders I figured out what kind of voltage regulator it is

pjbulls
Common Wiggler
Posts: 173
Joined: Tue Feb 04, 2020 5:26 pm
Contact:

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by pjbulls » Tue Feb 23, 2021 4:44 am

No, they should be interchangeable for this module. They differ slightly in their specs/ratings but not to the extent that one will work and the other won't.

mandlia
Learning to Wiggle
Posts: 7
Joined: Wed Oct 21, 2020 2:47 am

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by mandlia » Fri Feb 26, 2021 11:07 am

Hi everyone, I'm starting a uT_u build in parallell to my uO_c build project while I'm waiting for Swedish customs to process my LCDs from China. It's been a couple of weeks now ...

I got two questions with which I would be very happy if you could help me out:

1. It seems I accidentally got a 3.0V ADP150 for both of my projects, but the BOMs specify 3.3V. Is there an alternative to order new, exactly matching, 3.3Vs?
2. Can someone confirm that the jumper connection J2 is permanent, i.e. no need for a header with detachable jumper, just soldering a connection between the left, square pad and the middle pad of that section, and just leave the third one?

Edit: These are the ADP150s I got off of Mouser.

mandlia
Learning to Wiggle
Posts: 7
Joined: Wed Oct 21, 2020 2:47 am

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by mandlia » Fri Feb 26, 2021 4:46 pm

GSE wrote:
Fri Mar 23, 2018 11:39 am
You may encounter pictures that show the bridge rectifier oriented incorrectly. The silkscreen is correct, and should be installed thus...
Image
Was a bit confused here, my PCB looks like this (see attached).

If the silkscreen is right about the orientation, then the pad placement is wrong. What is the correct placement of this part? Should I bend/cut the legs to fit it properly to the orientation that the silkscreen propose, or should I rotate the rectifier?
Attachments
rectifier_orientation.jpeg

User avatar
Altitude909
Super Deluxe Wiggler
Posts: 3623
Joined: Wed Aug 24, 2011 5:13 pm
Location: Meesheegan

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by Altitude909 » Fri Feb 26, 2021 6:18 pm

ignore that picture with the blue PCB, that's wrong and whoever posted that has no clue what they are doing. The silk screen is correct and the + pad in your pic is Pin 1 (the one closest the C7 label) so it should be 90 deg counter clockwise as pictured
002.JPG

User avatar
mutronic
Common Wiggler
Posts: 227
Joined: Thu Sep 08, 2016 2:26 pm

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by mutronic » Fri Feb 26, 2021 9:05 pm

Altitude909 wrote:
Fri Feb 26, 2021 6:18 pm
ignore that picture with the blue PCB, that's wrong and whoever posted that has no clue what they are doing. The silk screen is correct and the + pad in your pic is Pin 1 (the one closest the C7 label) so it should be 90 deg counter clockwise as pictured

002.JPG
I think that's from a 1.2 board...so the line should be facing up for a 1.2??

mandlia
Learning to Wiggle
Posts: 7
Joined: Wed Oct 21, 2020 2:47 am

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by mandlia » Sat Feb 27, 2021 5:38 am

Thanks, I can verify that I have the 1.2 version of the board. Awaiting confirmation from Altitude909 to make sure.
mandlia wrote:
Fri Feb 26, 2021 11:07 am
I got two questions with which I would be very happy if you could help me out:

1. It seems I accidentally got a 3.0V ADP150 for both of my projects, but the BOMs specify 3.3V. Is there an alternative to order new, exactly matching, 3.3Vs?
2. Can someone confirm that the jumper connection J2 is permanent, i.e. no need for a header with detachable jumper, just soldering a connection between the left, square pad and the middle pad of that section, and just leave the third one?

Edit: These are the ADP150s I got off of Mouser.
Anyone?

User avatar
Altitude909
Super Deluxe Wiggler
Posts: 3623
Joined: Wed Aug 24, 2011 5:13 pm
Location: Meesheegan

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by Altitude909 » Sat Feb 27, 2021 6:54 am

mutronic wrote:
Fri Feb 26, 2021 9:05 pm
..

I think that's from a 1.2 board...so the line should be facing up for a 1.2??
That part has not changed on any revision. Im not sure what line youre referring too, there are several variations of the MB1S depending on manufacture but pin 1 is always pin 1 and that is the lower left hand corner in my picture (the tapered side with the +)

mandlia wrote:
Fri Feb 26, 2021 11:07 am
..
1. It seems I accidentally got a 3.0V ADP150 for both of my projects, but the BOMs specify 3.3V. Is there an alternative to order new, exactly matching, 3.3Vs?
2. Can someone confirm that the jumper connection J2 is permanent, i.e. no need for a header with detachable jumper, just soldering a connection between the left, square pad and the middle pad of that section, and just leave the third one?

Edit: These are the ADP150s I got off of Mouser.
1: It should be 3v3 for temps.
2: Yes, permanent. That header is something that got grandfathered in and it really serves no purpose. To connect CL4 you have to run a wire jumper from the underside of the teensy and even if you do that, its not supported in the current software so it's kind of a tailbone thing. Originally, there were plans to add apps that actually used the DAC on the teensy but no one came up with a good use for it so it just became another gate out (albeit a 4V one) since it was easier to wire up than the CL4 clock out

mandlia
Learning to Wiggle
Posts: 7
Joined: Wed Oct 21, 2020 2:47 am

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by mandlia » Sat Feb 27, 2021 7:34 am

Altitude909 wrote:
Sat Feb 27, 2021 6:54 am
That part has not changed on any revision. Im not sure what line youre referring too, there are several variations of the MB1S depending on manufacture but pin 1 is always pin 1 and that is the lower left hand corner in my picture (the tapered side with the +)
Thanks for clarifying! My MB1S did neither have a line, nor a tapered side, but with your help I have verified the correct orientation so I'm good to go :tu:
Altitude909 wrote:
Sat Feb 27, 2021 6:54 am
1: It should be 3v3 for temps.
2: Yes, permanent. That header is something that got grandfathered in and it really serves no purpose. To connect CL4 you have to run a wire jumper from the underside of the teensy and even if you do that, its not supported in the current software so it's kind of a tailbone thing. Originally, there were plans to add apps that actually used the DAC on the teensy but no one came up with a good use for it so it just became another gate out (albeit a 4V one) since it was easier to wire up than the CL4 clock out
1. Great, I'll source new, replacement parts. How important is ultra low noise vs. low noise for these parts? I have much better access to this one, labelled "low noise" than the one specified in the BOM, labelled "ultra low noise", but if it's important I will turn to Mouser for the BOM-specified one.
2. Thanks for confirming!

User avatar
Altitude909
Super Deluxe Wiggler
Posts: 3623
Joined: Wed Aug 24, 2011 5:13 pm
Location: Meesheegan

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by Altitude909 » Sat Feb 27, 2021 9:46 am

It doesnt matter what version of the 3v3

mandlia
Learning to Wiggle
Posts: 7
Joined: Wed Oct 21, 2020 2:47 am

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by mandlia » Sat Feb 27, 2021 11:25 am

Excellent, thanks for all your help!

User avatar
ritchiedrums
Super Deluxe Wiggler
Posts: 1437
Joined: Fri Feb 19, 2010 7:58 pm
Location: new jersey

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by ritchiedrums » Tue Mar 02, 2021 9:44 pm

I purchased a Temps 8hp from Reverb & it's working fine.
BUT
Every time it powers on All Pulsewidths default to 25ms
I have saved multiple presets that are around 4 - 5ms.
If I recall those presets all parameters load, but they all go back to 25ms.
It is driving me crazy!
How can I fix this?
Thanx

bawbag
Common Wiggler
Posts: 80
Joined: Thu Jul 18, 2019 1:29 am

Re: uT_u 8HP micro Temps Utile build

Post by bawbag » Tue Mar 02, 2021 10:21 pm

ritchiedrums wrote:
Tue Mar 02, 2021 9:44 pm
I purchased a Temps 8hp from Reverb & it's working fine.
BUT
Every time it powers on All Pulsewidths default to 25ms
I have saved multiple presets that are around 4 - 5ms.
If I recall those presets all parameters load, but they all go back to 25ms.
It is driving me crazy!
How can I fix this?
Thanx
https://github.com/patrickdowling/temps ... x/misc_fix
Edit: that was a bit too brief.
You need to build the updated FW from the Github and flash the Teensy.

Post Reply

Return to “Music Tech DIY”