My AM8060 has resonance when the knob is at zero [Resolved]

Discussion and support for the AMSynths range of analog synthesizer modules.

Moderators: Kent, emuarc

Post Reply
User avatar
meta
Common Wiggler
Posts: 203
Joined: Fri Jan 11, 2013 10:30 pm
Location: Vancouver, BC

My AM8060 has resonance when the knob is at zero [Resolved]

Post by meta » Fri Sep 01, 2017 9:29 pm

My AM8060 (purchased direct from AMSynths a year or so back) has always had a good bit of resonance, even with the resonance knob at minimum. Its "zero" resonance is equivalent to my Ripples' 11:00 resonance.

My AM8060's resonance is strong enough to cause clipping even at 10:30.

Is this normal, or does my AM8060 need calibration/repair?

Here's a video showing the effect on the O'Tool's spectrum analyzer:


Top: Ripples
Bottom: AM8060

Saw wave is from A-111-1. VCF frequency is being swept slowly by a Make Noise Function. Both filters direct into O'Tool.
Last edited by meta on Wed Sep 20, 2017 8:55 am, edited 1 time in total.

User avatar
meta
Common Wiggler
Posts: 203
Joined: Fri Jan 11, 2013 10:30 pm
Location: Vancouver, BC

Post by meta » Wed Sep 06, 2017 4:02 pm

OK, looking at the project notes on the AMSynths site, I see there is supposed to be a trimpot to adjust the resonance range. I'll pull my AM8060 out and see if it helps to adjust that.

User avatar
meta
Common Wiggler
Posts: 203
Joined: Fri Jan 11, 2013 10:30 pm
Location: Vancouver, BC

Post by meta » Wed Sep 20, 2017 8:53 am

Yep, just needed to adjust the trimpot to full CCW. Still seems to have a tad more res than Ripples, but it's close now.

Post Reply

Return to “AMSynths”