Tenori-On MIDI tutorial videos

Yamaha shut down all support - let this instrument live on here!

Moderators: Kent, Paranormal Patroler, ritchiedrums

Post Reply
User avatar
flx
Super Deluxe Wiggler
Posts: 1478
Joined: Wed Oct 05, 2011 4:22 pm

Tenori-On MIDI tutorial videos

Post by flx » Thu Sep 05, 2013 1:42 am

I made two tutorial videos some time ago, which explain the Tenori-On iPad app's MIDI functionality. As the app is basically the same as the hardware, this also applies there. Maybe some of you will find this overview useful. :)

Tenori-On iPad MIDI Output & Sync Demo
[video][/video]


Tenori-On iPad MIDI Input & Sync Demo
[video][/video]



P.S. Cool, that we have a TNR forum now :tu:
You can also find and contact me here:
tuesdaynightmachines@gmail.com
YouTube
nightmachines.tv

User avatar
Matos
Modular masturbator
Posts: 3783
Joined: Tue Jul 05, 2011 4:03 am

Post by Matos » Thu Sep 05, 2013 2:01 am

Great video! Simple, clear, consise. Now to buy the app and start playing. The performance layers look super fun.

User avatar
Paranormal Patroler
Super Deluxe Wiggler
Posts: 11058
Joined: Tue Aug 30, 2011 3:40 pm
Location: the Terminal beach

Post by Paranormal Patroler » Fri Sep 06, 2013 3:43 am

Great videos!

Keep in mind that the hardware version outputs quite a lot more than just MIDI Note On information. Usually the Sysex coming along or before the Note On is of the Real Time type. It has overloaded at least one of my MIDI receivers so I tend to use a MIDI filter if I want to sequence something which can't handle the load. It doesn't happen often though, just one device out of many.
All rights reserved; all wrongs reversed.

User avatar
flx
Super Deluxe Wiggler
Posts: 1478
Joined: Wed Oct 05, 2011 4:22 pm

Post by flx » Fri Sep 06, 2013 3:52 am

Paranormal Patroler wrote:Keep in mind that the hardware version outputs quite a lot more than just MIDI Note On information. Usually the Sysex coming along or before the Note On is of the Real Time type. It has overloaded at least one of my MIDI receivers so I tend to use a MIDI filter if I want to sequence something which can't handle the load. It doesn't happen often though, just one device out of many.
Yes, that's a good point! I've had two instruments go nuts from the hardware TNR, so definitely have a MIDI filter of some sorts handy!
You can also find and contact me here:
tuesdaynightmachines@gmail.com
YouTube
nightmachines.tv

User avatar
Paranormal Patroler
Super Deluxe Wiggler
Posts: 11058
Joined: Tue Aug 30, 2011 3:40 pm
Location: the Terminal beach

Post by Paranormal Patroler » Fri Sep 06, 2013 3:53 am

Maybe we should compile a list of instruments that need the TO output to be filtered? Or would that be too much? :hmm:
All rights reserved; all wrongs reversed.

User avatar
flx
Super Deluxe Wiggler
Posts: 1478
Joined: Wed Oct 05, 2011 4:22 pm

Post by flx » Fri Sep 06, 2013 3:54 am

Paranormal Patroler wrote:Maybe we should compile a list of instruments that need the TO output to be filtered? Or would that be too much? :hmm:
We should create a separate thread in which everybody can post their experiences and then collect those infos in the OP.
You can also find and contact me here:
tuesdaynightmachines@gmail.com
YouTube
nightmachines.tv

User avatar
Paranormal Patroler
Super Deluxe Wiggler
Posts: 11058
Joined: Tue Aug 30, 2011 3:40 pm
Location: the Terminal beach

Post by Paranormal Patroler » Fri Sep 06, 2013 4:02 am

Done. Add your list and any info you deem relevant here.
All rights reserved; all wrongs reversed.

crystalbonbon
Learning to Wiggle
Posts: 3
Joined: Wed Feb 26, 2014 1:39 pm

Post by crystalbonbon » Wed Feb 26, 2014 1:44 pm

Hi
I wonder if someone can help me with this, I'm desperately trying to send block change messages from Ableton 9 to tenori-on, I thought I could do it by midi CC page as the midi implentation chart has 'bank change' in there but doesn't seem to be working. Does anyone know if this is because I'm doing it wrong or does that relate to something else not block changes? Do I need to get the Max for Live patch and use sysex instead?
Any help would be very much appreciated as keyfax seems to have disappeared and no help from Yamaha.
Please note I am not super techy so a response for dummies would be helpful.
Many thanks in advance.

User avatar
XPump
Common Wiggler
Posts: 117
Joined: Fri Sep 20, 2013 4:21 pm
Location: St. Louis, MO

Tenori-on goings on

Post by XPump » Fri May 12, 2017 1:20 am

Thanks for posting these vids- !! :tu:

User avatar
murphym379
Learning to Wiggle
Posts: 3
Joined: Thu Aug 18, 2016 7:58 am
Location: Toronto

Post by murphym379 » Sun May 14, 2017 1:13 pm

can anyone tell me how to disable the frustrating 99 bar shutdown? after it runs through 99 bars of your sequence, it automatically goes into default mode. i just want to know how i can run a sequence indefinitely without it returning ti its crap demo mode... HELP!!! I read the manual about "saver" time, and moved it from 10 minutes to 200 minutes, but this did not do the trick.

User avatar
Paranormal Patroler
Super Deluxe Wiggler
Posts: 11058
Joined: Tue Aug 30, 2011 3:40 pm
Location: the Terminal beach

Post by Paranormal Patroler » Wed May 24, 2017 12:59 pm

murphym379 wrote:can anyone tell me how to disable the frustrating 99 bar shutdown? after it runs through 99 bars of your sequence, it automatically goes into default mode. i just want to know how i can run a sequence indefinitely without it returning ti its crap demo mode... HELP!!! I read the manual about "saver" time, and moved it from 10 minutes to 200 minutes, but this did not do the trick.
What? No, you can disable the saver time entirely, it's in the manual. Can you please explain what your problem is? What is the default mode you mention? :hmm:
All rights reserved; all wrongs reversed.

Post Reply

Return to “Tenori-On”