Odd timing for sync pulse on trigger outputs: uniPulse

Support and discussion of Tubbutec products.

Moderators: Kent, tubbutec

Post Reply
jlo
Learning to Wiggle
Posts: 19
Joined: Sun Jan 22, 2012 5:09 pm

Odd timing for sync pulse on trigger outputs: uniPulse

Post by jlo » Sat Feb 16, 2019 1:14 pm

I'm testing the sync pulse on the uniPulse trigger output 1 and I think I'm seeing timing issues.

48 PPQN configured => no pulses output
24 PPQN configured => OK
16 PPQN configured => 8 PPQN output
12 PPQN configured => 24 PPQN output
8 PPQN configured => OK
6 PPQN configured => 12 PPQN output
4 PPQN configured => 8 PPQN output
3 PPQN configured => 6 PPQN output
2 PPQN configured => 4 PPQN output
other configurations not tested

Can you confirm?

User avatar
tubbutec
Veteran Wiggler
Posts: 665
Joined: Sat Dec 27, 2014 4:29 am
Location: Berlin
Contact:

Post by tubbutec » Mon Feb 18, 2019 6:28 am

No, can not confirm.

Just tested (again) all PPQN settings with various midi clock speeds.
Which program are you using to send the midi clock?
How did you test for the correctness of the settings? oscilloscope? Or do you verify with a drum machine? In the latter case I can imagine a drum machine might skip clock pulses in certain conditions..

jlo
Learning to Wiggle
Posts: 19
Joined: Sun Jan 22, 2012 5:09 pm

Post by jlo » Mon Feb 18, 2019 11:54 am

I am sending MIDI clock from Cubase AI 6 and looking at the uniPulse outputs on an oscilloscope. On oscilloscope ch 1 I'm monitoring and triggering on D1 and on ch2 I'm monitoring P1. Neither output is loaded (except for the scope probe). D1 is configured as Sync Clock and P1 as Sync Pulse. I select the same PPQN for both, upload it, start the MIDI clock, and compare upper and lower traces. D1 is correct for all the PPQN I've tested, but P1 is behaving as I documented above.

jlo
Learning to Wiggle
Posts: 19
Joined: Sun Jan 22, 2012 5:09 pm

Post by jlo » Mon Feb 18, 2019 5:05 pm

Here is an example configuration:

Image

And here is my scope snapshot of the uniPulse outputs D1 and P1 when driven by Cubase running at 60 bpm. The upper trace is D1 and the lower is P1. 1/12 ~= 0.083 and that's what the upper trace shows as the period, but the lower trace shows pulses on every D1 transition, i.e. 24 PPQN.

Image

User avatar
tubbutec
Veteran Wiggler
Posts: 665
Joined: Sat Dec 27, 2014 4:29 am
Location: Berlin
Contact:

Post by tubbutec » Tue Feb 19, 2019 6:02 am

Ok, can confirm this. Was only looking at the digital outputs when I tested this.
Will fix this and post an update..

User avatar
tubbutec
Veteran Wiggler
Posts: 665
Joined: Sat Dec 27, 2014 4:29 am
Location: Berlin
Contact:

Post by tubbutec » Tue Feb 19, 2019 7:54 am

You have mail with an uniPulse update for testing

csiprophet
Learning to Wiggle
Posts: 22
Joined: Thu Sep 06, 2018 8:39 pm
Location: Las Vegas

Post by csiprophet » Tue Feb 19, 2019 8:13 pm

Hello Tubbutec, I see that some more development is currently going, great thing ! Any chance that you could also fix the 66 arp issue in up/down mode that has been reported a few months ago ? The 66 community will thank you !

I could test this if needed :bananaguitar:

Post Reply

Return to “Tubbutec”