MUFF WIGGLER Forum Index
 FAQ & Terms of UseFAQ & Terms Of Use   Wiggler RadioMW Radio   Muff Wiggler TwitterTwitter   Support the site @ PatreonPatreon 
 SearchSearch   RegisterSign up   Log inLog in 
WIGGLING 'LITE' IN GUEST MODE

Deckards Dream General Build Thread
MUFF WIGGLER Forum Index -> Music Tech DIY Goto page Previous  1, 2, 3 ... 33, 34, 35 ... 37, 38, 39  Next [all]
Author Deckards Dream General Build Thread
Chrutil
fitzcarraldo wrote:
Sorry for the bump, but does nobody have any ideas what else I could try for my problem above?

Thanks!


From the videos it's not clear to me if this happens due to some external stimuli, like aftertouch - or if it is random and happens on and off if you just send MIDI note on and let it drone for a while with no other MIDI events.
It is also not clear to me that it happens on all voices. Looks to me like voice 2 is the main culprit, in particlular on the second video you hear the noise as soon as voice 2 is on, but there's not enough video to completely determine that.

An oscilloscope would be very useful tracking this down.
But best is to gather more evidence before even opening up the machine.
You said it happens on all voice cards - does it happen on all slots? The video seems to show it on slot 2 only.
Track this down further, and see if you can figure out if there is a particular control CV that is boosted, like VCF or Level, for example.
One thing I would try is to see if you can monitor the output of a voice card edge connector on the motherboard with an oscilloscope to see if these spikes are present from each voice, or if they are introduced after the voices are mixed - seems like before since it only affects voices B, but who knows. Check the schematics and look at pin 1 and 2 from the edge connector.

I would also monitor VCF-A vs VCF-B on the voice card connector to see if there are spikes in the incoming filter CV, and also look for other CV's that you think could be responsible for causing that sound if they spiked - if it happens to all voice card slots then it's probably either one of the incoming signals that are common to all cards - or after the voice card outputs, but before the A and B channels are mixed.

Somewhere in the signal path this noise is introduced, and tracing it to a CV path or audio path would be a great first step.

Finally, as you know, unfortunately the Black Corporation DIY build discussions seems to be happening on Facebook much more than Muff's.
With Facebook's focus on the "here and now" there is very little archive for the future and even though you may not want to sign up for Facebook I would advice you to sign up anyway.
Remember, you don't have to sign up as yourself, just create a "CompartmentalizedIdentity" or "DeckardsDreamBuilder" user with no friends and sign in with the browser set to 'private' or 'incognito' mode.

Keep us posted!
fitzcarraldo
Thanks Chrutil for all the pointers. I don’t think I will have time before the next weekend to start debugging again. I will let you know in any case about progress.

Cheers
campacasa
Communication with Black Corporation seems difficult, not receiving replies to mails I'm sending them through their website's contact form.

Does anyone know more about the Expander kit? Almost one year ago I have ordered one (together with the DDRM kit, which I have received end of last year). The revised version of the Expander built version is visible on the website, the kit still is the old one. But I had understood that the kit also will become like the new version. Then I'm also interested in a BOM for the Expander kit. Still needing to order a number of parts for the DDRM, which I'd like to combine with the Expander.

Thanks,
Peter
Chrutil
campacasa wrote:
Communication with Black Corporation seems difficult, not receiving replies to mails I'm sending them through their website's contact form.

Does anyone know more about the Expander kit? Almost one year ago I have ordered one (together with the DDRM kit, which I have received end of last year). The revised version of the Expander built version is visible on the website, the kit still is the old one. But I had understood that the kit also will become like the new version. Then I'm also interested in a BOM for the Expander kit. Still needing to order a number of parts for the DDRM, which I'd like to combine with the Expander.

Thanks,
Peter


I think you know about as much as anyone else.
I preordered the Expander in January last year and the Kijimi in March last year. Both over a year ago.
The Expander was delayed but now at least the prebuilt seems to be shipping and I do expect the pcb's to show up at some point, hopefully soon, but I haven't seen any information about it.
sduck
The last I heard was that they were going to start shipping the expander PCBs right after NAMM. That was almost 2 months ago, and still nothing.
JanneI
They basically stopped sharing info about their schedule before NAMM. Only explanation for this behavior (IMHO) is that there's something wrong with the design or manufacturing process, hence the undetermined delay. I still believe that it's BC's intension to deliver everything eventually, but when that day is, nobody knows. Might take another year, who knows..

One batch of pre-build expanders have been send to customers and at least REV2 users state that expander works fine. REV1 users have been reporting issues. Second batch of expanders are in hold, I think? DIYers don't have BOM, expander enclosures showed up but with mounting holes 5mm off eek! angry very frustrating Well, new ones will be sent and while there's no BOM yet this doesn't really matter.

If your fingers itch to build something, don't wait these. My 5 cents..
campacasa
Thanks for the Expander replies. So I'm not alone and it's not just me who may have missed something.

Then I'd better just order the missing parts for my DDRM and will hope that the Expander finally will arrive one day (and order parts again).

- Peter
campacasa
Well, surprise, surprise... Have I been too impatience or is this just coincidence. Today I received a mail from Black Corporation: "The DD Expander DIY kits WILL go out next week. Waiting on Roman for the BOM, which will hopefully also be out by then."

They also mention about a newsletter to come out shortly.

Now I might actually wait a little to make that combined component order.

Best regards,
Peter
synthcube
here's hoping!!
fitzcarraldo
Anyone based in London who would like to help me debug my DDRM build? See the issues I’m having in my previous post here here

I was planning to try it again today, following some of Chrutil’s helpful suggestions, but I realise I simply don’t have the experience and it could potentially take me forever and life’s currently too hectic as it is...

Oh and just to be clear, happy to pay, not expecting anyone to do this as a favour.

Please PM me if you’re up for it.

Thanks!
ultravox
fitzcarraldo wrote:
Anyone based in London who would like to help me debug my DDRM build? See the issues I’m having in my previous post here here

I was planning to try it again today, following some of Chrutil’s helpful suggestions, but I realise I simply don’t have the experience and it could potentially take me forever and life’s currently too hectic as it is...

Oh and just to be clear, happy to pay, not expecting anyone to do this as a favour.

Please PM me if you’re up for it.

Thanks!


Hi fitzcarraldo,
To my ears this sounds like a reversed IC (possibly a V2164). My first suggestion is leave the voice cards in their current locations and run a full calibration of all 8 cards.

Turn on all four oscillator switches. Move the Mix I / II slider to position "I" then play only single notes (not intervals, or triads). Listen for the distorted sound while watching the OLED to see which oscillator is the culprit. Be sure to cycle through all the voice cards in case there's more than one with an issue.

Then move the Mix slider to position "II" and repeat the above step.

When you find the card(s) with trouble, pull them out and look for reversed or improperly seated IC's. Note: a reversed V2164 needs to be replaced because it will be fried.
fitzcarraldo
Thanks ultravox,

It’s definitely not the voice cards.

I did spend some more time after all and am coming closer to the problem. But with my non-existent electronics skills I feel that I’m at the end of what I can do.

The basic problem is that the signal from Osc II is too hot and distorted. Again, if I listen to the raw signal from the card connector it is all fine. Osc I and II have the same volume and are both clean. The voice cards are perfectly fine (well, at least 7 of them are, but that’s a different issue).

I followed the signals and after the two electrolytic caps C288 and C289 both Mix 1 and Mix 2 are similarly strong and sound clean.

Then however after the two resistors (R220 for Mix 1 and R228 for Mix 2) the signal is massively attenuated for Mix 1, but only slightly attenuated for Mix 2. By massively attenuated I mean if you listen to the input signal at R220 at normal volume, you barely hear the output signal.

I have no idea which one of the two is right, Mix I is getting attenuated too drastically I believe, but then again, I am having problems with Mix 2 in the end.Should that 30k resistor really attenuate the signal that much?

By the way, I have swapped out all the ICs on the mother board, one by one to no avail.

If one of you has some more ideas I will give it another try, but I believe at this point I need someone with actual electronics knowledge to look at it.

Thanks, as always!
Techman
fitzcarraldo wrote:


I followed the signals and after the two electrolytic caps C288 and C289 both Mix 1 and Mix 2 are similarly strong and sound clean.

Then however after the two resistors (R220 for Mix 1 and R228 for Mix 2) the signal is massively attenuated for Mix 1, but only slightly attenuated for Mix 2. By massively attenuated I mean if you listen to the input signal at R220 at normal volume, you barely hear the output signal.

I have no idea which one of the two is right, Mix I is getting attenuated too drastically I believe, but then again, I am having problems with Mix 2 in the end.Should that 30k resistor really attenuate the signal that much


I would check your soldering around R228, C325 & R226 and make sure they are the correct values. Also check the soldering to the socket for IC57. If you still have problems then PM me. I’m in Barnet with a working DDRM. I’m sure between us we can sort this.
Chrutil
fitzcarraldo wrote:
Thanks ultravox,

The basic problem is that the signal from Osc II is too hot and distorted. Again, if I listen to the raw signal from the card connector it is all fine. Osc I and II have the same volume and are both clean. The voice cards are perfectly fine (well, at least 7 of them are, but that’s a different issue).

I followed the signals and after the two electrolytic caps C288 and C289 both Mix 1 and Mix 2 are similarly strong and sound clean.

Then however after the two resistors (R220 for Mix 1 and R228 for Mix 2) the signal is massively attenuated for Mix 1, but only slightly attenuated for Mix 2. By massively attenuated I mean if you listen to the input signal at R220 at normal volume, you barely hear the output signal.

I have no idea which one of the two is right, Mix I is getting attenuated too drastically I believe, but then again, I am having problems with Mix 2 in the end.Should that 30k resistor really attenuate the signal that much?

By the way, I have swapped out all the ICs on the mother board, one by one to no avail.

If one of you has some more ideas I will give it another try, but I believe at this point I need someone with actual electronics knowledge to look at it.

Thanks, as always!


Here's a fun one that is in a similar area that happened to me after my build.
"Now that my ddrm is up and running and I have spend a little time jammed through the presets I seem to have a bit of a problem. Osc II doesn't work correctly. Square, Saw or Noise is not there, all silent. The Sine works just fine though. It is the same for all four voice cards so perhaps some mix point somewhere."

After some advice I started probing the path in question and found this:

"As soon as I probed pin 14 on IC46 I got sound out of Osc II! Turns out the pin has no connection to the socket sleeve! Elusive as hell, will post a pic. Looks like the inner sleeve of the socket is missing or something. When I put the probe in, it shorts the socket to the pin and it's all good! "

Replacing the socket fixed the problem.
I'm guessing your issue could be similar if a pin only has a sporadic connection.

Thinking about this, I would try to figure out if it happens if Square and Saw are both off and then try to reproduce it with only Sine and then only Noise - since they have a different path and can help isolate the area.

synthcube
Just curious-- with the Expander DIY sets coming out imminently, will Expander build notes and questions remain in this thread or will there be a separate Expander build thread?
needspeed
Unless anyone objects I do not see why not. I can update the first page and place information there.........Steve
sduck
It might be more user friendly to start a new thread for the expander - this current thread is reaching critical mass, where finding info gets hard. Mixing in a lot of new info about the expander might make it even more difficult for someone building the DDRM to find any info needed.
ndf
Chrutil wrote:

Replacing the socket fixed the problem.


I also had a couple of minor issues that ended up being due to poor connection in a socket. Replacing the socket fixed the problem. I think that it might be worth (as recommended in another [url=/forum/viewtopic.php?t=204476&highlight=]thread[/url]) using sockets for flat pins or soldering ics on new builds.
Funch
I listened to some demos of this and its amazing.

Without reading the entire thread, I was wondering what the cost of parts totaled including the $1000 PCBs?

I have some basic soldering skills, understand things like static electricity affecting chips and put together a couple of simple circuits when I was Kid.

The website says that even a beginner could build this, is that accurate? Or should a beginner save up and buy the finished product?
synthcube
sduck wrote:
It might be more user friendly to start a new thread for the expander - this current thread is reaching critical mass, where finding info gets hard. Mixing in a lot of new info about the expander might make it even more difficult for someone building the DDRM to find any info needed.


we agree
sduck
Funch wrote:

Without reading the entire thread, I was wondering what the cost of parts totaled including the $1000 PCBs?


Synthcube sells (or sold?) a parts kit - look on their site. Can't remember the price offhand.

Funch wrote:
I have some basic soldering skills, understand things like static electricity affecting chips and put together a couple of simple circuits when I was Kid.

The website says that even a beginner could build this, is that accurate? Or should a beginner save up and buy the finished product?


This is highly misleading, and has been called many times in this thread. This is a huge project, and also very hard to troubleshoot if you get anything wrong. And the so-easy-a-beginner-could-do-it build guide never materialized - in fact there's no build guide that's any good. Get a dozen or so working smaller builds under your belt before attempting this one, if you want to spare yourself the frustration.
synthcube
We agree-- we would not recommend this for synth DIY beginners. It is, literally, one of the highest 'parts count' kits we offer-- hence the opportunity for difficulty is quite high. Even though there are many successful builds out there, and many experienced builders in this forum willing to lend their help, you owe it to yourself to 'work up to it' so that common DIY beginner lessons you might learn along the way dont' potentially damage such a big investment smile
Funch
Thank you both for the advise.
Coburn
Anyone here have any experience building the rev 2.1 kit? Just got mine and would appreciate any known issues/tips/tricks!

Just some initial observations for those ordering a 2.1: the "build guide" on Black Corps site is a little different; no case fan, so stop looking for one (seems like a change in ic's on the voice cards removed the need). Also, the PSU is quite different; no more heat sinks.

I'll post more as I go along.

BTW first post here, proud to be an official wiggler. Forgive my forum inexperience, be gentle it's my first time. w00t
synthcube
welcome welcome welcome!
MUFF WIGGLER Forum Index -> Music Tech DIY Goto page Previous  1, 2, 3 ... 33, 34, 35 ... 37, 38, 39  Next [all]
Page 34 of 39
Powered by phpBB © phpBB Group