MUFF WIGGLER Forum Index

 FAQ & Terms of UseFAQ & Terms Of Use   Wiggler RadioMW Radio   Muff Wiggler Blog & NewsMW News   Muff Wiggler StoreMW Store 
 SearchSearch   RegisterSign up   Log inLog in 
WIGGLING 'LITE' IN GUEST MODE

Power Trouble
MUFF WIGGLER Forum Index -> Flight of Harmony  
Author Power Trouble

lombrose

Hello, I tested it(Foh Power) without anytihng, even the bus board, and of the +12v out I´m getting 25.6v zombie
What would be?
The 12v, 1A transformer that came with it is sending 14v. Strange isn´t it?
I´m asking for help, cause I don´t have the schematics, so my question is, even with nothing atached to this module I presume that I have to expect always 12v, from the +12v out of the module right?
What I have to do to solve that kind of problem, witch part maybe the deffective one?


Thanks!!!!!


lazerkind

Some PSU's do give higher voltages if not connected to any load.

How are you measuring the voltage?
- to + ( will give the difference between the rails = 12 - (-12) = 24V
ground to rail vill give + or - 12V.


lombrose

I´m measuring ground to rail.

[/img]


lombrose

Can you help Mr. Flight? Maybe schematics?


JohnLRice

Maybe the Bare Bones manual will be helpful (in case you don't already have it)

http://www.flightofharmony.com/manuals/POWER/POWERv1Barebonesmanual.pd f


lombrose

Didn`t help much as I don`t now much about electronics, the power is retired for now, thinking about buy another manufacturer`s one... hmmm.....


lombrose

Reading this thread:

https://www.muffwiggler.com/forum/viewtopic.php?t=47702

and this:

https://www.muffwiggler.com/forum/viewtopic.php?t=43649

I did another mesure and that´s what I found.

Measuring +12v


[/img]

Measuring -12v





Measuring +5v





Measuring +12v direct from power module atached to the zeus passive:





I was surprised with this results, because of the first picture in this thread, so.... the question is: If not atached to anything, the power module output +25.6v on the +12v?

Ohhh, and while the vpltage seems to be stable, the +12v led on the passive zeus is still flickering. lol

Any hint?


50quidsoundboy

sorry mate, i know i said i'd measure my voltages today and get back to you, unfortunately my multimeter didn't turn up yet. as soon as it does, you'll hear about it - your power problems must be really stressing you out.


Blue Lantern

During my ventures with messing around with Switching power supplies I remember I had that issue back in 2003 myself. It seems that switching power supplies spit out crazy voltages when theres no load. When I had a load they behaved(sort of). I had built my first DIY power supply using just a switching power supply with no regulators. I trusted the voltage I read with my volt meter, which was +12v, -12v. About a month later my modules started acting weird and I remember I got that high reading your talking about which was 25-26v. I freaked out and said fuck using switching power supplies.
I had put in the back of my mind that if I ever used switching power supplies again or experimented with them I would for sure use an adjustable regulator to make sure that big swing in voltage would be regulated. Some of the DIY guys have successfully used (2) switching power supplies but use an adjustable regulated circuit (like the MFOS one) in the end to control and regulated it.
If you notice, Doepfer once sold a kit that used (2) switching power supplies and they also dropped the project. I wonder why hihi


Blue Lantern

Oh okay, I found out what FOH is. You have a Flight of harmony powers supply. I thought you had switching power supply.
If you are using a +7812 regulator it should read +12v even with no load. If it is reading +24v you have overloaded the rail and it got really hot (the regulator). What I mean about over loaded is you attached too many modules or the Wall adapter was to high in voltage.
The regulator got so hot that it is fucked and failed. That is why you are getting that reading. It either cracked or internally it is not regulating any more. You need some heatsinks on those Regulators! they will crack if they over heat.
That happened to me also back in the day when I was learning.

I can put my money down and bet that if you changed and repaired the regulator you will get your +12v reading again.


lombrose

Yes, it is a +7812 regulator, the strange is that yesterday I got +11.8v from it, so my question is, even with the regulator fucked up it may read as it was normal without any load of modules in the bus like the picture above? About modules overload, I don't think so because I use:

Noisering: 100ma I think razz
A138c: 20ma
A151: 40ma
A160: 40ma
A161: 20ma
A188-1: 80ma
A134-9: 30ma

Total: 330ma

Thoght temperature too, because here where I live is hot, and I have no air conditioner in the room where I use it. seriously, i just don't get it


Blue Lantern

With all those modules connected is it really hot to touch(the regulator)? From your picture there is no heatsink on the regulator at all right?

Well it should never read more then +11.8v(12v)


lombrose

Blue Lantern wrote:
With all those modules connected is it really hot to touch(the regulator)? From your picture there is no heatsink on the regulator at all right?

Well it should never read more then +11.8v(12v)




Never tried to touch it with the modules connected.
You´re right, there is no heatsink, I think I´ll have to improvise one.
Will put a new regulator, and see what happen.

Thank you very much, for the precious tips. Mr. Green


lombrose

50quidsoundboy wrote:
sorry mate, i know i said i'd measure my voltages today and get back to you, unfortunately my multimeter didn't turn up yet. as soon as it does, you'll hear about it - your power problems must be really stressing you out.


Ok, no problem. thumbs up


lombrose

The strange is that now it is giving +11.8v, should I trust it and return to use or swap the +7812?
It seems to be glued to the board and I am afraid to break the board trying to unglue it...




lombrose

Now, +11.96 and -12.11, is that normal?


lombrose

I did a new test today, and yes, it is a little hot with modules connected, but nothing that you cannot touch...

And the voltage stayed +11.96v, -12.12v

MUFF WIGGLER Forum Index -> Flight of Harmony  
Page 1 of 1
Powered by phpBB © phpBB Group