Convert Frac to Euro?

Blacet, Metalbox, Synthasonic, PAiA and the rest.... a frac frenzy!

Moderators: Kent, Joe., analogdigital, infradead, lisa, parasitk, plord

Post Reply
User avatar
soggybag
Wiggling with Experience
Posts: 264
Joined: Thu Aug 10, 2017 2:57 pm
Location: San Francisco

Convert Frac to Euro?

Post by soggybag » Sat Aug 12, 2017 2:45 am

I have bunch of Frac modules. I'd like to get into Euro stuff and build a new system. Seems like it might not be worth the effort or be possible to convert these.

Rob_C
Wiggling with Experience
Posts: 474
Joined: Sun Jul 01, 2012 10:23 pm
Location: United States

Post by Rob_C » Sat Aug 12, 2017 9:13 am

It's not necessarily one or the other, you can of course have both formats in your setup. Many Frac users also have some Euro modules. So if Frac works for your needs, keep it and use it with Euro. If you want to have Euro only, selling your Frac will be easier than converting the panels.

Sometimes it may seem lonely to sit at the Frac lunch table. But all those Euro kids and their "Maths" lunchboxes and stickers over everthing don't mean they're better, just different.

kashmir
Common Wiggler
Posts: 63
Joined: Fri Apr 01, 2016 6:07 am

Post by kashmir » Mon Aug 14, 2017 6:27 am

I have TimeMachine in my eurorack, besides being way too deep and different mounting holes it works with well with eurorack powersupply. From the reading, some modules do, some don´t. If I would have at least one row of frac modules, I would put them in the same 19" rack with my eurorack and use separate 15V powersupply. I think it is worth converting if it would be like one...two modules...

User avatar
soggybag
Wiggling with Experience
Posts: 264
Joined: Thu Aug 10, 2017 2:57 pm
Location: San Francisco

Post by soggybag » Mon Aug 14, 2017 9:26 am

You're probably right it's not worth the effort to covert and instead combine the two.

Which probings up the power supply questions. most of the frac stuff is +-15V while the Euro stuff is +-12V are there any worries about patching the two together?

kashmir
Common Wiggler
Posts: 63
Joined: Fri Apr 01, 2016 6:07 am

Post by kashmir » Mon Aug 14, 2017 9:47 am

As far as I know they are compatible, the control voltages are about the same ranges up to 10v, so no danger of damaging anything, unless there is some frac module that outputs 15v as cv?....

User avatar
diophantine
Super Deluxe Wiggler
Posts: 2246
Joined: Mon Jan 10, 2011 2:50 pm
Location: San Diego, CA, USA

Post by diophantine » Mon Aug 14, 2017 7:02 pm

There shouldn't be any problems patching them together. There may be some level mismatches (like VCAs requiring a different level to fully open), but that can be an issue in Euro itself. As long as you have some attenuators, and perhaps some CV processors (providing offset/gain) you should be fine. Shouldn't cause any problems.

Post Reply

Return to “Fractional Rack Modules”