disting mk4: unwanted noise in J4 (wav w/ End CV)

Discussion and support for Expert Sleepers' Silent Way software and hardware.

Moderators: Kent, os

Post Reply
bradw
Learning to Wiggle
Posts: 27
Joined: Wed Dec 12, 2018 12:34 am

disting mk4: unwanted noise in J4 (wav w/ End CV)

Post by bradw » Thu May 02, 2019 2:37 pm

I'm repeatedly sending triggers to re-trigger a sample. While changing the start time, I'm getting lots of bad clicking sounds.

I tried changing the fadeIn and fadeOut and gap options from 3 to 10 ms, but i get the same result. All other playlist options are default.

Using the suggested SanDisk SD card.

Firmware is 4.10.2

Any tips on mitigating this, or maybe it's a bug?

Next time I get into studio, I can try using a mono sample instead of stereo if you think that might effect it. Any other suggestions to try or help debug?

User avatar
os
Super Deluxe Wiggler
Posts: 13335
Joined: Tue Jun 30, 2009 6:55 am
Location: UK
Contact:

Post by os » Fri May 03, 2019 10:29 am

I think you're just coming up against a limitation of the algorithm. It may be possible to improve it.

Are you using X or Z for the retrigger?

bradw
Learning to Wiggle
Posts: 27
Joined: Wed Dec 12, 2018 12:34 am

Post by bradw » Mon May 06, 2019 1:20 pm

X :mrgreen:

I'm really just playing around, and noticed the noise. What is the intended behaviour of changing start time while the sample is already playing? Does it "adjust the playhead" somehow (like scrubbing?) or would it only take effect when the next retrigger occurs?

User avatar
os
Super Deluxe Wiggler
Posts: 13335
Joined: Tue Jun 30, 2009 6:55 am
Location: UK
Contact:

Post by os » Mon May 13, 2019 6:11 am

Looking at the code, it does appear to be updating the playhead immediately if it's outside the range between the start position and the end position, which will potentially give the noise you describe.

So it's doing what was intended, but I don't honestly remember why I intended for it to work that way :) Perhaps I need to revisit it.

bradw
Learning to Wiggle
Posts: 27
Joined: Wed Dec 12, 2018 12:34 am

Post by bradw » Thu May 16, 2019 2:49 pm

all good! Thanks for checking the code

Post Reply

Return to “Expert Sleepers”