Silent way with Korg Ms-20 ?

Discussion and support for Expert Sleepers' Silent Way software and hardware.

Moderators: Kent, os

elektrodomestic
Learning to Wiggle
Posts: 5
Joined: Wed Oct 07, 2009 9:40 pm

Silent way with Korg Ms-20 ?

Post by elektrodomestic » Wed Oct 07, 2009 9:55 pm

I people, I want to know if anyone as tried ou Silent way with the korg Ms20 series. I know that with volta it has some isues i think because The MS-20 VCO CV input doesn't respond to bipolar voltages. It has a range of 0-8V, while MOTU interfaces have a range of about -4 to +4. Even if you only wanted to use half the range, the 0-4V range is so low pitched that pitch calibration doesn't work. So you have to add in an offset voltage. I dont have a motu around so I can test it, but I will get one with this works on a Ms20.

elektrodomestic
Learning to Wiggle
Posts: 5
Joined: Wed Oct 07, 2009 9:40 pm

Re: Silent way with Korg Ms-20 ?

Post by elektrodomestic » Wed Oct 07, 2009 9:57 pm

By the way somebody told me this would work with volta

"The easiest way to do this is to add a ramp source and set the ramp to a constant value of about 0.6 to 0.75. The ramp and your voice pitch CVs will sum so your effective output will be 0to8V instead of -4to+4V. Then you can adjust the VCO scale and pitch knobs to get the base pitch into the range in which calibration will work. The calibration mode has to be set to Hz/V."

Hope this helps somebody

give it a test and let me know Thanks guys

User avatar
os
Super Deluxe Wiggler
Posts: 14641
Joined: Tue Jun 30, 2009 6:55 am
Location: UK
Contact:

Post by os » Thu Oct 08, 2009 2:59 am

In this thread there's a user who eventually got his MS-20 working with Silent Way:

http://www.kvraudio.com/forum/viewtopic ... c&start=30

User avatar
os
Super Deluxe Wiggler
Posts: 14641
Joined: Tue Jun 30, 2009 6:55 am
Location: UK
Contact:

Re: Silent way with Korg Ms-20 ?

Post by os » Thu Oct 08, 2009 3:26 am

elektrodomestic wrote:while MOTU interfaces have a range of about -4 to +4.
Recent models have a much larger range. E.g. the 828 mk3 is supposed to range from -9V to +9V (i.e. 18V range). That should then in theory work fine with the MS-20.

elektrodomestic
Learning to Wiggle
Posts: 5
Joined: Wed Oct 07, 2009 9:40 pm

Re: Silent way with Korg Ms-20 ?

Post by elektrodomestic » Thu Oct 08, 2009 10:20 am

os wrote:
elektrodomestic wrote:while MOTU interfaces have a range of about -4 to +4.
Recent models have a much larger range. E.g. the 828 mk3 is supposed to range from -9V to +9V (i.e. 18V range). That should then in theory work fine with the MS-20.

I was thinking buying a ultralite MkII in ebay, so this will not be my best buy, and probably wont work with kork Ms-20 ? or I will lost some control over keyboard octave range ?

User avatar
ndkent
Super Deluxe Wiggler
Posts: 3807
Joined: Tue Dec 23, 2008 5:59 am

Re: Silent way with Korg Ms-20 ?

Post by ndkent » Thu Oct 08, 2009 10:53 am

elektrodomestic wrote:
os wrote:
elektrodomestic wrote:while MOTU interfaces have a range of about -4 to +4.
Recent models have a much larger range. E.g. the 828 mk3 is supposed to range from -9V to +9V (i.e. 18V range). That should then in theory work fine with the MS-20.

I was thinking buying a ultralite MkII in ebay, so this will not be my best buy, and probably wont work with kork Ms-20 ? or I will lost some control over keyboard octave range ?
Wasn't the MkII the model that never came out? Watch out on ebay if I'm right.

As for "recent models" that's not a reliable criteria. Some models have a lot more range than others without any relationship to new-ness. You should get a hold of the test results MOTU has.

If you have a mixer module of some sort that works with voltage it's quite easy to simply mix in some positive voltage and offset the negative range up out of negative.

I don't get the ramp comment. If the interface only does -4 to +4 then it on it's owncan generate can be more than +4. But if you externally can add more voltage via a mixer module or something then you are in business.

User avatar
os
Super Deluxe Wiggler
Posts: 14641
Joined: Tue Jun 30, 2009 6:55 am
Location: UK
Contact:

Post by os » Thu Oct 08, 2009 1:07 pm

Agreed, I don't believe the Ultralite mk2 exists.

And agreed about that ramp thing. If the hardware will only output 4V, nothing you do in software will change that.

Analog>Plugins
Wiggling with Experience
Posts: 283
Joined: Tue Feb 17, 2009 10:05 am
Location: Uk

Post by Analog>Plugins » Fri Oct 09, 2009 4:05 am

I managed to get the Yamaha CS-30 running just fine over 67 octaves. This uses the same hz/volts that the Korg MS10/20 uses.

Couldn't get it to calibrate using Volta. Mess around with the oscilator i.e take off some of the filter so it can track easier to calibrate, try different wave forms.

Also use the headphone outputs as these put out a much higher voltage.

User avatar
elsuturo
Wiggling with Experience
Posts: 327
Joined: Mon May 18, 2009 3:05 am
Location: netherlands

Post by elsuturo » Fri Oct 09, 2009 4:41 am

Analog>Plugins wrote:I managed to get the Yamaha CS-30 running just fine over 67 octaves.
that's great news for my 804-key controller! :razz: :razz:

Analog>Plugins
Wiggling with Experience
Posts: 283
Joined: Tue Feb 17, 2009 10:05 am
Location: Uk

Post by Analog>Plugins » Sat Oct 10, 2009 9:29 am

doh! lol I meant 6 to 7 octaves :deadbanana:

User avatar
doctorvague
ole fuckity fuck
Posts: 3100
Joined: Fri Nov 14, 2008 5:40 pm
Location: New Mexico, USA

Silent working with MS-20

Post by doctorvague » Thu Oct 15, 2009 5:41 pm

I just got the MS-20 working perfectly with Silent Way Voice Controller AU 1.4.0 G5 dual 2.5, OSX 10.4.11, DP 5.13, 424 card/24i/o > Synthesizers.com signal processor to add about 4V positive offset>MS-20. Didn't chart the octaves, but hey it works!!
Good job Expert Sleepers!
:yay: :yay:

Still haven't got Volta going with the MS-20 but will try again sometime soon.
Now I want to take a break testing and make music.
Or whatever we're calling these blippy noises.
I like to call my stuff 'pieces'.
That's pretty all encompassing considering that it covers 'pieces of shit' on up the scale.

User avatar
os
Super Deluxe Wiggler
Posts: 14641
Joined: Tue Jun 30, 2009 6:55 am
Location: UK
Contact:

Post by os » Fri Oct 16, 2009 2:32 am

Awesome - thanks for testing and for the detailed results.

You'd more than qualify for the bounty by the way.

babyjaws
Learning to Wiggle
Posts: 2
Joined: Mon Nov 30, 2009 11:16 am

Post by babyjaws » Mon Nov 30, 2009 11:25 am

I got my MS20 going with my Motu 828 mk1 as follows:

(after maybe 2 days of pulling my hair out and refusing to accept it doesnt calibrate without a voltage offset!!!! : )

I used 2 insert Y-leads and plugged into outputs 7-8 (the others didnt work)

output 7 goes into the the 'FREQ' input of the ms20, which takes -5v - +5v, you need to set your EG1/EXT knob to 10

(I used the black end of the Y leads for connections)

output 8 goes into trigger, again using the black end of the Y- lead.

i used only OSC 2 and set it to 4' and triangle wave

AND BELIEVE IT OR NOT! I GET OVER 6 OCTAVES!!! YAY!!!!!


having much fun now :)

User avatar
xaez
Learning to Wiggle
Posts: 17
Joined: Fri Apr 19, 2013 7:27 am

Fragen zu ES-3

Post by xaez » Wed Jul 31, 2013 11:28 pm

os

Grüsz Dich os,

ich hoffe, Du kannst mir da bitte Informationen geben - mit Schneider's Laden bin ich ebenfalls im Kontakt, aber derz. ist nicht der geeignete Fachmann für diese Fragen anwesend

ich möchte von MaxMsp aus (ver. 4.6.3, 6.1.3 unter xp,w7, osx)
über die ES-3 Module (ich halte diese Variante f. erschwinglicher als die ES-4 Module)
modulare Systeme kontrollieren (u.a. A-100, ms-20 mini, MS-20, System Formant speciale, ASL etc. )

derz. denke ich an 8CV 8 Gate, es werden 0-10v als auch -5v -+5v benötigt

als audio-interfaces stehen ESI U24 XL u. focusrite saffire zur Verfügung ist es möglich mit Hilfe dieses Wandlers das TOS-Link an das ES-3 anzuschließen?

http://www.reichelt.de/A-V-Kabel-Toslin ... ANDLER+K-O


merci für deine Hilfe und Unterstützung
Gr.
xaez[/url]
taymur-streng.restorm.com

User avatar
os
Super Deluxe Wiggler
Posts: 14641
Joined: Tue Jun 30, 2009 6:55 am
Location: UK
Contact:

Post by os » Thu Aug 01, 2013 3:25 am

OK, so basing my reply on what I understand via Google Translate:

No, you can't use an SPDIF converter to drive the ES-3.

User avatar
xaez
Learning to Wiggle
Posts: 17
Joined: Fri Apr 19, 2013 7:27 am

Post by xaez » Thu Aug 01, 2013 3:47 am

thank you os for your answer,

aber welches ist nun die preisgünstigste Lösung standalone um über das ADAT-Protokoll die ES-3 module zu betreiben?

nebenbei: vorhin habe ich bei Schneiders Laden erfahren, daß sie dazu auch "noch" keine Lösung haben

Gr.
xaez
taymur-streng.restorm.com

User avatar
xaez
Learning to Wiggle
Posts: 17
Joined: Fri Apr 19, 2013 7:27 am

FCA610 compatible with ES-3?

Post by xaez » Thu Aug 01, 2013 8:29 am

os

so os, I've search again and bei thomann-music they suggests me to using the Behringer FCA610

what do you mean?

ist dieses Interface kompatibel mit ES-3?

Gr.
xaez
taymur-streng.restorm.com

User avatar
os
Super Deluxe Wiggler
Posts: 14641
Joined: Tue Jun 30, 2009 6:55 am
Location: UK
Contact:

Post by os » Thu Aug 01, 2013 8:47 am

No, it doesn't have ADAT.

User avatar
xaez
Learning to Wiggle
Posts: 17
Joined: Fri Apr 19, 2013 7:27 am

FCA610 includes ADAT

Post by xaez » Thu Aug 01, 2013 8:53 am

but at this link by thomann they say that ADAT is include in the FCA610 os,

http://www.thomann.de/de/behringer_fca610.htm

was ist denn nun richtig?

cheers
xaez
taymur-streng.restorm.com

User avatar
os
Super Deluxe Wiggler
Posts: 14641
Joined: Tue Jun 30, 2009 6:55 am
Location: UK
Contact:

Post by os » Thu Aug 01, 2013 9:10 am


User avatar
xaez
Learning to Wiggle
Posts: 17
Joined: Fri Apr 19, 2013 7:27 am

FCA1616 and ADAT I/O?

Post by xaez » Thu Aug 01, 2013 9:44 am

ja os, es ist "leider" wahr, thomann habe ich den Fehler gerade mitgeteilt

ärgerlich

wie wäre es aber mit FCA 1616?
das ist in Deutschland übrigens erst im September lieferbar

bis bald
xaez
taymur-streng.restorm.com

User avatar
os
Super Deluxe Wiggler
Posts: 14641
Joined: Tue Jun 30, 2009 6:55 am
Location: UK
Contact:

Post by os » Thu Aug 01, 2013 11:56 am

Sorry, I don't speak (enough) German.

User avatar
xaez
Learning to Wiggle
Posts: 17
Joined: Fri Apr 19, 2013 7:27 am

FCA1616 and ADAT I/O?

Post by xaez » Thu Aug 01, 2013 12:18 pm

schön Monsieur,
translated into english language

a os, it is "unfortunately" true thomann, I just told the error

annoying

as it would be with FCA1616?
this is the way in Germany in September available
taymur-streng.restorm.com

User avatar
os
Super Deluxe Wiggler
Posts: 14641
Joined: Tue Jun 30, 2009 6:55 am
Location: UK
Contact:

Post by os » Thu Aug 01, 2013 1:06 pm

The FCA1616 has ADAT and so will work with the ES-3.

User avatar
xaez
Learning to Wiggle
Posts: 17
Joined: Fri Apr 19, 2013 7:27 am

FCA1616

Post by xaez » Thu Aug 01, 2013 1:18 pm

os, das höre ich ich gerne,

hopes that in september this audiointerface will be available

but what about the audio"quality" of the FCA1616 do you have hear some negative points about this?

cheers
xaez
taymur-streng.restorm.com

Post Reply

Return to “Expert Sleepers”